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Board Q&A 

Question Response 

S - Do we require 
background checks 
before enrolling new 
students who are 18-
21? 
 

 State law does not require background checks for new students ages 18-21 and 
JCPS does not conduct them. 
 
JCPS conducts background checks in accordance with state law. KRS 160.380(6) 
states: 
Requirements for background checks shall be as follows:  
(a) A superintendent shall require the following individuals to submit to a national 
and state criminal background check by the Department of Kentucky State Police 
and the Federal Bureau of Investigation and have a clear CA/N check, provided by 
the individual:  
1. Each new certified or classified hire;  
2. A non-faculty coach or non-faculty assistant as defined under KRS 161.185;  
3. A student teacher;  
4. A school-based decision-making council parent member; and 
 5. Any adult who is permitted access to school grounds on a regularly scheduled 
and continuing basis pursuant to a written agreement for the purpose of providing 
services directly to a student or students as part of a school-sponsored program or 
activity… 
 
In addition, JCPS requires background checks for employees of contractors or 
subcontractors who will be working on school facilities when students are present.  

D - Do we no longer 
require board 
approval two weeks 
before field trips that 
use private carriers? 
 

 
Board Policy 09.36 Field Trips and Excursions provides for Board approval of the 
use of a common carrier for a field trip. The policy also provides for field trip 
approval by the Superintendent in extenuating circumstances, with a report to the 
Board at a regular meeting following the trip. 
  

N - Financial report - 
Revenue this year 
exceeded last year’s 
revenue by more than 
4%.  Do we drop the 
tax rate to use the 
rate that would 
generate the 4%? 

 
KDE calculates the tax rate based on certain revenue accounts achieving a 4% 
increase compared to the same accounts in the previous year. Many revenue 
accounts are not included in this calculation. Additionally, real estate taxes 
collected on newly constructed properties are excluded from the calculation, 
although they increase our revenues. 

 


