Section 101
Local Planning Committee Selection

101.1 The superintendent is to ensure that LPC composition is in accord with the
selection criteria. At the discretion of the Superintendent, the LPC membership may
be selected alternately in parent, teacher, and building administrator order until the
committee selection is completed. The superintendent shall ensure that each LPC
represents local demographics, providing a diverse committee that, in a meaningful
way, reflects the composition of the district. Each member shall be a resident of the
local school district on which they have been asked to serve. If an eligible resident
is not available to serve in an individual position on the LPC, the superintendent
may request a waiver from the Commissioner of Education for a non-resident
replacement. The superintendent shall chair the LPC meetings until a Chairperson
and a Vice-Chairperson are elected.

For the purpose of this regulation and determining the number of SBDM school
centers in a district, a Career and Technical Center/KY Tech Area Technology
Center is considered a part of the high school it serves.

101.2 The LPC shall be made up of a maximum of twenty (20) members and/or a
minimum of ten (10) members to include:

Table 101.2

Number of schools per district
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* The superintendent or designee serves as a non-voting member.

16

101.3 Parents, teachers and building administrators shall be selected by groups as
indicated herein and include representatives from the elementary, middle and high
schools. All schools shall be represented before multiple representation of a school
occurs. The maximum number of representatives on the LPC from a school shall
not be in excess of one (1) greater than the number of representatives from any other
school.



17

101.4 Districts having four (4) or more SBDM schools shall include representation
by a minimum of four (4) school council members, or their designees, on the LPC.
Districts with less than four (4) SBDM schools shall have school council member
representation equal to the number of SBDM schools. SBDM representation
includes parent and teacher council members.

101.5 Parent Representative shall be selected by the PTO/PTA in each school
center. If no PTO/PTA exists, the largest organization of parents formed for this
purpose shall select a parent representative for their school (KRS 160.345 (2b)).
The selection must also meet SBDM requirements as noted in Section 101.4. The
parent representative shall not be employed by the LEA or serve on the local board
of education.

101.6 Teacher Representatives- The selection of the teacher representatives shall
be made by any process developed by the district’s teaching staff that ensures the
opportunity of the teachers to have a voice in this process. The superintendent is
responsible for assuring a system of selection that offers all teachers the opportunity
to select teacher representatives for the LPC. The selection must also meet SBDM
requirements as noted in Section 101.4.

101.7 Building Administrator- The selection of the building administration
representatives shall be made by any process developed by the district’s building
administrators that ensures the opportunity of the administrators to have a voice in
this process.

101.8 District Facilities Director- The Superintendent shall select the Facilities staff
representative. If a facilities office is staffed by the district superintendent only,
he/she shall select a member of the maintenance staff.

101.9 Central Office Staff- The Central Office staff shall select the Central Office
staff representative.

101.10 Business/Community Leader Representative- The local board of education
shall select the Business/Community Leaders to serve on the Local Planning
Committee. Advertisement shall be made for business/community leader nominees
from whom the local board of education shall select two (2) representatives.
Nominees must provide a letter of agreement to serve. In the event nominations are
not received, the local board of education shall select the community/business
leaders. The Business/Community Leaders shall not be employed by the LEA or
serve on the local board of education.
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101.11 Board Member- One member of the Local Board of Education shall be
selected by the Local Board to serve on the Local Planning Committee. A newly
elected board may replace the local board representative selected by the preceding
board of education.

101.12 Local Building/Zoning Official- The local planning, zoning or building
inspection representative shall be designated by the superintendent. If there is no
planning and zoning or building review department within the geographic area of
the district, then the superintendent shall select a local public official, realtor or
public employee with experience in building or planning within the geographic area
of the district. The Local Building/Zoning Official shall not be employed by the
LEA or serve on the local board of education.



