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IHSAA NON-PUBLIC, NON-ACCREDITED STUDENT ATHLETIC ELIGIBILITY RULE Q & A

On April 29, 2013, the IHSAA Executive Committee approved a new by-law (Rule 12-5) allowing homeschoolers to
participate at the public member school serving their legal residence. The criteria include:

1) The student, in conjunction with the school, provide proof to the IHSAA that the spirit of the eligibility rules will
not be compromised including passing a physical examination and participating in the required number of practices
in a given sport;

2) The student must have been home schooled for the previous three consecutive years;

3) The student completes all state-wide examinations as authorized by the Indiana Department of Education;

4) The student’s family must submit grade information to the school to affirm the student is passing all courses;

5) The student must be enrolled in the school for which the student is participating for a minimum of one class per
day.

In response to recent questions regarding dual enrolled homeschool students, the Office of Student Services at the
Indiana Department of Education has developed the following FAQ’s:

1. Q. Does the IHSAA Homeschool Eligibility Rule mean that the school corporation must accept dual enrolled
homeschool students?
A. It is a local decision to accept dual enrolled students.

2. Q. Does the homeschool student have to take ISTEP+ and relevant ECA assessments if they are only enrolled
in one course?
A. Students in grades 3-8 and grade 10 in a public school or accredited nonpublic school must take
the ISTEP+ assessments. Students in grades 10, 11, and 12 during the 2015-16 school year must take
the Algebra | and English 10 ECAs if they are enrolled in the course(s).

3. Q. Will the ISTEP+ and ECA scores be part of accountability for our corporation?
A. Yes.

4. Q. Can we count the dual enrolled homeschool student for ADM funding?
A. Yes. Students who are enrolled in both the corporation of legal settlement and a nonpublic school
or homeschool and receive instructional services from the school corporation may be counted as a
dual enrolled student for tuition support purposes using an average daily minute calculation.

5. Q. Can charter schools receive ADM funding for dual enrolled homeschool students?
A. No.

6. Q. Do we report attendance for these students?
A. No, since the student will attend only a period or two per day, they will only be reported on the
ME and not be reported in the school’s cohort.

7. Q. Does a home schooled student who is enrolled at an IHSAA member school count in the class/cohort and

affect graduation rates for the member school?
A. No. They are a dual enrollment student only.
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