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at former school; 
(5) Resided with any athletic coach or any other non-relative who is a member of the school athletic or administrative staff or team member 

(including parents and boosters); or 
(6) Has had all or part of the housing or residence logistics influenced, coordinated or manipulated by a member of the school athletic or 

administrative staff or team member (including parents and boosters); 
c) The change in schools is to nullify or circumvent: 

(1) Documented obligations (including financial obligations) to the sending school; 
(2) Implementation of Board of Education, School-Based Decision Making or school imposedschool-imposed policy which would have 

resulted in the student’s ineligibility at the sending school by KHSAA Bylaws or Competition Rules; or 
(3) A conflict with the philosophy or action of an administrator, teacher, or coach relating to sports. 

SEC. 76) ELIGIBILITY OF OTHER FOREIGN STUDENTS 
This Bylaw covers only foreign exchange students entering the United States having J-1 or F-1 status. Regulations relating to all other foreign 
students are contained in Bylaw 8. 

SEC. 8) PENALTY 
a) Any violation of this bylaw may have any or all penalties detailed in Bylaw 27 applied as part of the final dispensation of the matter 

including a period of ineligibility. 
b) Appeals or other considerations under this bylaw shall be considered Hearing Officer matters under the KHSAA Due Process Procedure. 

BYLAW 8. ENROLLMENT / TRANSFER OF NON-RESIDENT STUDENT 

SEC. 1) NON-RESIDENT STUDENT ELIGIBILITY RESTRICTION 
a) Under KRS 156.070 (2) (i), unless deemed to be eligible by the Ruling Officer or the Commissioner through Bylaw 6, any student who 

transfers enrollment from a district of residence to a nonresident district under KRS 157.350(4)(b) after enrolling in grade nine (9) and 
participating in a varsity sport shall be ineligible to participate in interscholastic athletics for one (1) calendar year from the date of the 
transfer. 

SEC. 2) WAIVER PROVISION 
a) Per statute, the Ruling Officer and the Commissioner shall not adopt administrative procedures that allow for the waiver of this rule. 

SEC. 3) PENALTY 
a) Any violation of this bylaw may have any or all penalties detailed in Bylaw 27 applied as part of the final dispensation of the matter 

including required contest forfeiture. 
b) By statute, the provisions of this bylaw are not appealable. 

BYLAW 9. BASKETBALL/FOOTBALL CONTESTANT ON OTHER TEAMS, POSTSEASON AND ALL-STAR GAMES 

SEC. 1) BASKETBALL 
a) Restrictions from first day of school through day before the first permitted day of practice. 

(1) For purposes of this bylaw, a contest, activity or play shall be considered organized if: 

a. basketball skills are practiced or refined outside of the high school program and supervised by a third party not affiliated with the 

student’s enrolled school where collegiate coaches are not permitted to evaluate; 

b. preparatory practice(s) are conducted prior to the event; 

c. teams are assigned in advance of the event and made known to participants or others prior to arrival; 

d. a team or playing unit involves 3 or more members of the same high school team; or 

e. a team is composed of individuals who previously have played or practiced together as a unit 

(2) During this period, no student who, after enrolling in grade nine (9) has subsequently been a contestant in basketball at any level 

(grades 9-12) and has eligibility remaining in basketball, may not participate in organized play as defined in Sec. 1(a)(1) unless the event 

is sanctioned by the Board of Control. 

b) Restrictions from first permitted day of practice through the last scheduled contest, including KHSAA-sanctioned postseason contests 

(1) During this period, no student who, after enrolling in grade nine (9) has subsequently been a contestant in basketball at any level 

(grades 9-12) and has eligibility remaining in basketball, may: 

a. participate in organized play as defined in Sec. 1(a)(1) unless the event is sanctioned by the Board of Control; or 

b. any event where basketball skills are taught, practiced, refined or evaluated outside of the high school program and supervised by a 

third party not affiliated with the student’s enrolled school even if collegiate coaches are permitted to be present and evaluating. 
c) Restrictions following the last postseason contest 

(1) Following the team’s last scheduled game (including postseason), there are no restrictions on play in basketball for the student-athletes 
except the applicable coaching restrictions as detailed in Bylaw 23. 

a) Restrictions from First Day of School through Day Before the First Day of Practice 
(1) From the first day of school through the day before the first legal day of practice, no student, who after enrolling in grade nine (9) has 

subsequently been a contestant in basketball at that school at any level (grades 9-12) and has eligibility remaining in basketball, may 
not participate in: 
a. any manner on any nonschool sponsored team in basketball; 
b. any all-star game in basketball; 
c. any type of organized competition in basketball or variation of basketball except competition that meets the camp restrictions as 

detailed below in subsection (2); 
d. sports-specific instruction by a member of a member school coaching staff or another individual with a direct connection to a member 

school without the documented authorization of the student’s enrolled school Principal or Designated Representative, or 
e. any other event not sanctioned by the Board of Control. 

(2) Permissible exceptions to Sec. 1(a)(1) above for competition by males during this period shall include: 
a. camps that are held on the campus of an NCAA or NAIA member institution or conducted by a single NCAA or NAIA member institution 
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within a 100-mile radius of the NCAA or NAIA member institution’s campus, when the only available coaches in attendance for 
evaluation are the employed coaches of that institution; and 

b. attendance at a one-day exposure event during the period beginning with the first date of the NCAA men’s recruiting period (contact 
and evaluation periods) and through October 14 and only for events solely funded by the student and his family that cannot extend 
over multiple days. 

(3) Permissible exceptions to Sec. 1(a)(1) above for competition by females during this period shall include: 
a. camps that are held on the campus of an NCAA or NAIA member institution or conducted by a single NCAA or NAIA member institution 

within a 100-mile radius of the NCAA or NAIA member institution’s campus, when the only available coaches in attendance for 
evaluation are the employed coaches of that institution;  

b. permitted evaluations held at nonscholastic women’s basketball events during contact periods designated for permissible evaluation 
by NCAA coaches. 

c. attendance at a one-day exposure event during the period beginning with the first date of the NCAA women’s recruiting period 
(contact and evaluation periods) and through October 14 and only for events solely funded by the student and her family that cannot 
extend over multiple days. 

b) Restrictions from First Legal Day of Practice through the Last Scheduled Contest 
(1) From the first legal day of practice through the last scheduled contest played in basketball (including KHSAA-sanctioned postseason 

contests) by the school, no student who, after enrolling in grade nine (9) has been a contestant in basketball at that school at any level 
(grades 9-12) and has eligibility remaining in basketball, may participate in any manner on any nonschool sponsored team in basketball; 
in any all-star game in basketball; or any type of organized competition in basketball or variation of basketball unless it has been 
sanctioned by the Board of Control. 

c) Restrictions following the End of Season 
(1) Following the team’s last scheduled game (including postseason), there are no restrictions on play in basketball for the student-athletes 

except the published restrictions in Bylaw 23. 
SEC. 2) FOOTBALL 

a) Restrictions from First Day of Practice through Last Scheduled Contest 
(1) From the first day of practice with the school through the last scheduled contest played in football (including KHSAA-sanctioned 

postseason contests) by the school, no student who, after enrolling in grade nine (9) has subsequently been a contestant in football at 
that school, at any level (grades 9-12) and has eligibility remaining in football may participate in: 
a. any manner on any nonschoolnon-school sponsored team in football; 
b. any all-star game in football; or 
c. any type of organized competition in football or variation of football unless it has been sanctioned by the Board of Control. 

b) Restrictions following the End of Season 
(1) Following the team’s last scheduled game (including postseason), there are no restrictions on play in football for the student-athletes 

except the published restrictions on the issuance of equipment detailed in Bylaw 23. 
SEC. 3) PENALTY 

a) Any violation of this bylaw may have any or all penalties detailed in Bylaw 27 applied as part of the final dispensation of the matter 
including a period of ineligibility. 

b) Appeals or other considerations under this bylaw shall be considered Hearing Officer matters under the KHSAA Due Process Procedure. 

BYLAW 10. AMATEUR/AWARDS 

SEC. 1) AMATEURISM AND AMATEUR STATUS 
a) To remain eligible, a student who represents a member school in an interscholastic sport shall be an amateur (and maintain amateur 

status) in that sport. 
b) An amateur athlete is one who engages in athletic competition solely for the physical, mental, social, and pleasure benefits derived from 

said participation and not material gain. 
c) An athlete forfeits amateur status and athletic eligibility in a sport by: 

(1) Competing for money (cash) or other monetary compensation (allowable travel, meals and lodging expenses may be accepted) including 
any cash or cash equivalent item (i.e., an item that is negotiable for cash or other services, benefits or merchandise) for athletic 
participation; 

(2) Receiving any award or prize of monetary value not approved within the permissible awards without immediate restitution by the 
student-athlete when the violation is detected; 

(3) Accepting gift certificates and merchandise items that cannot be properly personalized; 
(4) Receiving money or other gifts of monetary value not specifically approved by Sec. 2 of this rule; 
(5) Capitalizing on interscholastic athletic fame by the use of a specific athlete(s) likeness with any use of school trademarks, uniforms, 

copyrights including facilities, to promote a specific business or organizational entity including expressly or implicitly endorsing 
commercial products or services; 

(6) Failing to return player equipment or uniforms issued by a school team when the season for that sport concluded, or when the student’s 
continued participation on such team concluded; 

(7) Signing a professional playing contract in that sport; or 
(8) Accepting more than a nominal standard fee or salary (based on the prevailing market rate based on a comparison with student athlete 

of similar skill and experience in that sport) for instructing, supervising or officiating in an organized youth sports program or recreation, 
playground, or camp activities. “Organized youth sports program” includes both school and nonschoolnon-school programs. 

SEC. 2) AWARDS AND LIMITATIONS 
a) This bylaw governs all awards received by a student-athlete while enrolled in a member school or awards received before enrollment. 
b) Cash or any other award that an individual cannot receive under these rules may not be forwarded in the individual’s name to a different 


