IHSAA/IGHSAU spectator
guidelines updated following
Governor's proclamation

Updated IHSAA & IGHSAU guidance following Governor Reynolds'
public health proclamation on January 7, 2021 included the following
measures for junior high and high school sports, effective Friday,
January 8 at 12:01 a.m. through at 11:59 p.m. on February 6, 2021.

The proclamation language removed the spectator restrictions with
regard to who can attend and the numbers allowed. There are no limits
per participant, coach, performer, etc. The total number of spectators
allowed is up to schools, based on what the facility’'s capacity is and the
social distancing requirements.

The provisions on social distancing and masks are under section 6 of
the proclamation:

Section 6

B. Sporting and recreational gatherings: Except for collegiate or
professional sporting or recreational gatherings, all sporting and
recreational gatherings, including sporting, recreational and other
extracurricular gatherings sponsored by a high school, must comply
with the following requirements:

Social Distancing Required: The gathering organizer and all spectators
must ensure at least six feet of physical distance between each group
of spectators.”



Masks Required: Although athletes or student participants are not
required to wear a mask while participating in a gathering, all other
participants and spectators over the age of two shall wear a mask or
other face covering for all gatherings.

FAQs

Q. Does this proclamation also apply to middle schools?
A. Yes. Section 6 B refers to all recreational gatherings.

Q. Are schools required to allow more spectators or may they follow
previous plans of household members for each participant?

A. Schools can determine their spectator limits. Any guidelines more
restrictive (fewer than the proclamation allows) are permissible.
Schools/conferences may continue with their spectator plans based on
the more restrictive guidelines in the December 16 proclamation if they
desire.

Q. Are schools required to enforce social distancing for spectators?

A. The proclamation directly states: “the gathering organizer....must
ensure” that there is six feet of social distancing between each group
of spectators. A school is considered the gathering organization.

Q. Do social distancing and masks requirements in this proclamation
apply to speech and music activities?

A. Yes, music and speech events must comply with the social
distancing and masks requirements listed above.

Q. Was there any change to members of the same households having



to wear masks and social distance?

A. Members of the same household still may sit together, but must
social distance from others. Masks are still required. Nothing in the
proclamation changed those requirements.

Q. Must schools clear the gym between games?

A. Schools must ensure that the number of spectators in the gym
safely allows 6 feet of social distancing at all times. Schools are
responsible for determining how to monitor spectator seating from
game to game.
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